top of page
Het verhaal van de Kraanvogel
Diepholz - Kraanvogels 01 -1200.jpg

Kraanvogels in Diepholz

De Europese kraanvogel (Grus grus) is een schuwe en zeldzame vogelsoort in Nederland. Sinds een aantal jaren zijn ze ook weer in ons land te bewonderen en is er een toename van het aantal broedparen. Samen met de zeearend hoort hij tot de grootste vogels van ons land. Zijn trompetachtige geluid of roep is indrukwekkend en deze vergeet je niet meer als je die life hebt gehoord.

Opvallend van deze actieve vogels zijn hun balts en dans. Ze roepen dan luidruchtig naar elkaar, vooral in het voorjaar als de vogels broeddriftig zijn, is de 'dans' bijzonder. Man en vrouw draaien met uitgestrekte vleugels om elkaar heen en springen soms enkelen meters hoog. 

De meest kans om kraanvogels in Nederland te zien is tijdens de vogeltrek in voor- en najaar in de oostelijke regio's. Dan zijn ze op weg naar hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Noord-Afrika of naar hun broedgebieden in Noord-Europa.

Maar zoals gezegd, ook in ons land is er sinds 2001 een groeiend aantal broedparen in Drenthe, het Fochteloerveen en het Dwingelerveld., maar sinds 2018 zijn er ook 2 broedgevallen gemeld in de Groote Peel en de Mariapeel (NBr). Ze overwinteren ook steeds vaker in ons land.

Een kraanvogel maakt een nest in een graspol in een moeilijk begaanbaar moeras. Dit ter bescherming tegen roofdieren, maar ook omdat ze uiterst gevoelig zijn voor verstoring.

Natuurmonumenten heeft een mooie pagina over de kraanvogel gemaakt.

Ook via de website van de Scandinavische vereniging Twente vindt je informatie, en een mooie film en foto's

Op de prachtige site van het Zweedse Informatie Centrum Naturum in Hornborgasjön is veel informatie over de kraanvogels te vinden. Die komen daar in het vroege voorjaar bijeen om zich bij te voeren alvorens ze doorvliegen naar hun zomerbestemmingen. Ook in de herfst maken grote groepen kraanvogels hier een tussenstop.

Ook is hier allerhande over de natuur, flora en fauna te van de omgeving vinden.

Kraanvogels in Nederland

bottom of page